“معرفی نرم افزار ایویوز“
به طور کلی میتوان نرم افزارهای آماری و اقتصادسنجی را به سه گروه تقسیم کرد:
نرم افزارهای فرمان محور. مانند: Matlab
نرم افزارهای محاورهای یا منو محور. مانند: SPSS
نرم افزارهای ترکیبی یا دو حالته. مانند: STATA و Eviews
EViews در حقیقت از دو کلمه Views و Econometricتشکیل شده و به معنای مشاهدات اقتصادی میباشد. اما با توجه به گسترده شدن روز به روز علم اقتصاد و مدلهای اقتصادی و پیچیدگی روابط بین متغیرهای اقتصادی، دیگر به هیچ عنوان امکان تحلیل و تخمین سیستمها و مدلهای اقتصادی بدون کمک گرفتن از نرم افزارها میسر نمیباشد. لذا نسخه اولیه نرم افزار EViews اولین بار در سال 1994 با هدف انجام عملیات اقتصادسنجی و تجزیه تحلیل آماری دادههای اقتصادی، به ویژه روشهای جدید آن توسط بانک جهانی به بازار ارائه شد و تاکنون نگارشهای گوناگونی که کاملتر و بروز رسانی شدهاند، عرضه گردیدهاست.
از دید بسیاری از محققین اقتصاد سنجی، به کارگیری آسان، بسیاری از روشها و آزمونهای اقتصادی برای انواع مشاهدات اقتصادی (سری زمانی، مقطعی و دادههای ترکیبی) از مزیتهای این نرم افزار نسبت به سایر نرم افزارهای مشابه است.
برخورداری این نرمافزار از یک رابط کاربری بصری و قابلیت اجرا در سیستم عامل ویندوز، باعث گردیده است که افراد بتوانند به سرعت این نرمافزار را فرا گرفته و نسبت به اجرای انواع آزمونهای مورد نظر اقدام و نتایج را بصورت گرافیکی مشاهده و تفسیر نمایند.
هم اکنون بیش از 1600 دانشگاه اقتصاد و ادارات تجاری به طور منظم از برنامه EViews استفاده میکنند. که توسط 78٪ از بهترین دانشگاههای معتبر جهان برای اقتصاد و کسب و کار مورد استفاده قرار میگیرد.
EViews یک ابزار تحلیلی و پیشبینی کلیدی برای کسب و کارها و شرکتها برای بیش از 20 سال بوده و در صنایع مختلف در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است. این نرمافزار در بیش از 50٪ از 100 شرکت برتر فورچون استفاده میشود و در صنایع مختلف از جمله: انرژی- نفت- خودرو- ارتباطات مخابراتی- بانکداری- سرمایهگذاری-هوا فضا- فناوری- دارویی….. مورد استفاده قرار میگیرد.
سهولت استفاده، انعطافپذیری و یکپارچگی با نرم افزارهای دیگر مانند Microsoft Office و همچنین طیف گستردهای از ابزارهای موجود، این امکان را به پژوهشگران و تحلیلگران صنایع میدهد تا از EViews از جمله برای:
– محاسبه سریهای زمانی، مقطعی و پانل دیتا
– تخمینهای خطی و غیرخطی سیستم معادلات ساده و سیستم معادلات همزمان
– رسم نمودارهای پراکنش دایرهای و میلهای و نقطهای و دیگر نمودارهای کاربردی
– تخمین آمارهای توصیفی
– ایجاد بانکهای اطلاعاتی
– تخمین مدلهای اقتصادی به روشهای:
MLE,Probit,Logit,3SLS,2SLS,TSLS,OLS,GLS,GMM,ARDL,PMG,FMOLS,DOLS,…
– استفاده از ماتریسها و توابع موجود در داخل نرمافزار
– تخمین مدلهای اقتصادی با روشهای VAR و VECM
– پیشبینیهای اقتصادی
– امکان تبادل اطلاعات با دیگر نرم افزارهای تحت ویندوز
– ایجاد بانکهای اطلاعاتی
– آزمونهای مختلف جهت دقت تخمینها و بررسی وجود خطا، همبستگی، شکست ساختاری و
– امکان برنامهنویسی در محیط نرمافزار برای تحلیل سیستمهای کلان اقتصادی
به هر حال روشن است، چنانچه محققین اقتصادی بخواهند بطور جدی در زمینه تحقیقات اقتصادی فعالیت نمایند، ضروری است در کنار آموزش تکنیکهای جدید اقتصادسنجی با نرمافزارهای با قابلیت بالا نظیر EViews نیز آشنا گردند.
منبع: کتاب, کاربرد و تخمین دادههای ترکیبی (پانل دیتا) با استفاه از نرم افزار ایویوز
نویسنده: بهمن خانعلی زاده (1398)
استفاده از مطالب فوق با ذکر منبع بلامانع است.