آموزش تخمین داده‌های ترکیبی (پانل دیتا) با استفاه از نرم افزار ایویوز

آموزش تخمین داده‌های ترکیبی (پانل دیتا) با استفاه از نرم افزار ایویوز

از آنجا که مدل داده‌های ترکیبی (پانل دیتا) در میان محققان، پژوهش‌گران و دانشجویان رشته‌های مختلف در سراسر جهان محبوبیت خاصی دارد و تحقیقاتی که با این روش انجام می‌گیرد از درجه اعتبار علمی بالایی برخوردار است، بر آن شدیم تا این روش را بدور از بکارگیری فرمول‌های پیچیده اقتصاد‌سنجی، بصورت بسیار کاربردی، خلاصه و آسان؛ همراه با اجرا و پیاده سازی این روش بصورت گام به گام و با مثال‌های عینی در نرم افزار اقتصاد‌سنجی ایویوز، که قابل فهم برای تمام پژوهش‌گران در تمامی رشته‌ها باشد را در قالب مجموعه‌ایی کامل جمع‌آوری و در اختیار تمامی دوستان علاقمند قرار دهیم.

لذا شما دوست گرامی می توانید ضمن استفاده از برخی آموزش های این کتاب در ذیل همین صفحه، آموزش های کامل تر را با تهیه کتاب در اختیار داشته باشید.

بدیهی است که نظرات و پیشنهاد شما عزیزان می‌تواند ما را در این خصوص یاری نماید (khanali.bahman@yahoo.com).

نویسنده: بهمن خانعلی زاده

استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. (لطفا به حقوق نویسنده احترام بگذارید)

داده‌های ترکیبی (پانل)

داده‌های ترکیبی به مجموعه‌ایی از مشاهدات اطلاق می‌شوند که بر اساس آن مشاهدات تعداد بسیاری از متغیرهای مقطعی (N) که اغلب بصورت تصادفی انتخاب می‌شوند در طول یک دوره زمانی معین (T) مورد بررسی قرار خواهند گرفت. در این صورت (N´T) داده آماری را داده‌های ترکیبی می‌گویند.

در این روش؛ مقطعی یعنی: منطقه، کشور، دولت، بنگاه، سازمان، کالا یا گروهی از افراد و زمان نیز در ارتباط با دوره‌های مختلف زمانی است که در آن دوره‌ها خصوصیات متغیرهای واحد‌های مقطعی بررسی می‌شوند (سال، فصل، ماه و….). شکل کلی این روش بصورت ذیل می‌باشد:

که در رابطه فوق؛ y متغیر وابسته، x متغیر مستقل و z متغیرهای توضیحی غیر قابل مشاهده اثر‌گذار بر متغیر وابسته برای هر مقطع می‌باشد و جمله آخر معادله فوق نیز نشانگر خطای برآوردی داده‌های ترکیبی است.

مزایا و معایب داده‌های ترکیبی (پانل)

مجموعه‌های داده‌های ترکیبی نسبت به داده‌های سری زمانی و مقطعی دارای مزایا و معایبی هستند که در ذیل بطور خلاصه به آنها اشاره می‌گردد.

– مزایای داده های ترکیبی

  1. در اين روش، تعداد مشاهدات قابل دسترسي افزايش مي‌يابد؛ زيرا هم از داده‌هاي سري زماني و هم از داده‌هاي مقطعي استفاده مي‌گردد. با داده‌هاي بيشتر، مي‌توان برآوردهاي قابل اطمينان‌تري بدست آورد.
  2. زیاد بودن تعداد مشاهدات مشکل همخطی بین متغیرهای مدل را تا حدودی مرتفع می‌سازد.
  3. به محقق این امکان را می­دهد تا ارتباط میان متغیرها و حتی واحدها (کشورها) را در طول زمان در نظر بگیرد.
  4. توانایی این روش، کنترل اثرات انفرادی مربوط به کشورها (به عنوان واحدهای مقطعی) می‌باشد که قابل مشاهده و اندازه­گیری نیستند.
  5. اين روش، ابزار مطمئن‌تري را براي تحليل ماهيّت جمله‌هاي اخلال مشاهده نشده و يا نهفته فراهم مي‌سازد.
  6. روش داده‌هاي ترکیبی توانايي دارد تا ناهمساني واريانس انفرادي را كنترل نمايد.

– معایب و محدویت‌های داده های ترکیبی

  1. انحراف از خطای اندازه‌گیری؛ خطای اندازه‌گیری ممکن است در نتیجه تحریف عمدی اطلاعات نامناسب و خطاهای مصاحبه رخ دهد.
  2. ناقص بودن داده‌های موضوع مورد مطالعه و برخی از مشکلات در زمینه جمع‌آوری داده‌ها و نهایتاً مدیریت داده‌ها.

مطالب و آموزش های این قسمت برگرفته از کتاب : کاربرد و تخمین داده‌های ترکیبی (پانل دیتا) با استفاه از نرم افزار ایویوز” نوشته آقایبهمن خانعلی زاده (1398) می باشد جهت سفارش و دریافت این کتاب صرفا از طریق تماس با شماره تلفن 09127920179 یا مکاتبه با ایمیل ad@bahmanyarnovin میسر می باشد. (کتاب فایل PDF ندارد).

آموزش مباحث تخمین داده های ترکیبی بصورت خصوصی و عمومی و پروژه پذیرفته می شود.

بخش آموزش

loading