آیا ما میتوانیم پیشبینی کنیم در آینده چه فناوریها، مشاغل و چالشهایی در پیش روی فرزندان ما قرار خواهد گرفت؟ آیا آنها توانایی برخورد با آنها و گرفتن بهترین تصمیم را خواهند داشت؟ آیا ما مهارتهای لازم را به آنها در زمان کودکی آموزش دادهایم؟ آیا توانستهایم ذهن و تفکر خلاق را که یکی از مهارتهای مهم و اساسی زندگی است را به آنها آموزش دهیم؟
جواب مشخص است با حرکت و توسعه سریع علوم و دانش بشری، قطعاً تنها کاری که از دست ما برخواهد آمد این است که آنها را برای اینکه خلاقانه بیاندیشند آماده کنیم. هرگز برای شروع به تشویق مهارتهای تفکر خلاق در کودکان زود نیست. خردسالان به دلیل علاقه به کشف دنیای اطرافشان، بهترین سن برای انجام فعالیتهای خلاقانه را دارند. تبدیل این فعالیتها به بازی و سرگرمی، یکی از راههای علاقمند کردن کودکان به تفکر خلاقانه است. کودکان نوپا به محض آنکه شروع به استفاده از تخیل و انجام ایدههای خود میکنند، جهشی عظیم در مهارتهای تفکرشان ایجاد میشود. لذا بازی و سرگرمیهایی که بتواند تخیل آنها تحریک کند، میتواتد تفکر خلاقانه را در کودک توسعه دهد.
لذا دراین کتاب، سعی شده است مهارتهای تشویق خلاقیت لازم برای کودکان به صورت کاملاً ساده و مفهومی به همراه داستانها و کار عملی بصورت سرگرمی آموزش داده شود تا کودکان با مفاهیم زندگی روزمره آشنا شده تا بتوانند با پروش ذهن خلاق خود در آینده یکی از بهترین ایدهپردازان باشند. بدیهی است که نظرات و پیشنهاد شما عزیزان میتواند ما را در این خصوص یاری نماید.
بهمن خانعلی زاده
دانشجوي دكتري اقتصاد مالی، گروه اقتصاد، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامي، زنجان، ایران
بدون تردید، یکی از بزرگترین دغدغههای بسیاری از والدین، تربیت و پرورش فرزندانی خلاق و باهوش است؛ که بتوانند در تحصیلات خود موفق باشند و پلههای ترقی را به سرعت طی کنند. اما با وجود تکنولوژیهای جدید آموزشی، مدارس پیشرفته و فراهم بودن امکانات و فنآوریهای جدید برای پرورش خلاقیت کودکان، بسیاری از والدین هنوز نمیدانند چگونه میتوانند فرزندانی خلاق تربیت کنند و جالب اینکه در این راه هم تلاشی نمیکنند. اما بدیهی است بدون آموزش خلاقیت، نمیتوان این مهارت را در کودکان شکوفا نمود.
دلایل بسیاری وجود دارد که چرا باید آموزش خلاقیت را در کودکان از سنین پایین آغاز نمود، شاید یکی از مهمترین دلایل آن این است که قدرت تخیل یکی از خارقالعادهترین تواناییهای ذهن انسانهاست. تخیل انسان قادر است چیزی را که وجود خارجی ندارد در ذهن خلق کند و زمینهی ایجاد آن را در واقعیت آماده کند. آنچه را که اکنون داریم زاییده تخیل انسانها در گذشته است که در حال، متجلی شده است. تمام ساختههای بشری از اختراع چرخ و ماشین گرفته تا هواپیما و سفینههای فضایی، از ماشینحساب تا کامپیوتر، ابتدا فقط به شکل یک ایده در ذهن یک انسان وجود داشتهاست.
خلاقیت یعنی ایجاد ارتباط بین چیزهایی که قبلاً ارتباطی به هم نداشتهاند؛ این خصوصیتی است که به نحوی معنادار در همه سنین و مراحل رشد انسانها دیده میشود. پس میتوان گفت، خلاقیت فرآیندی است که دربرگیرنده انتخاب، استدلال و تفکر عمیق انسانها در تمام مراحل زندگیشان است. اما بد نیست که یادآور شویم بر اساس تفکر عموم مردم ،آدمهای خلاق منفعل هستند و به همین دلیل کودکان خلاق را مزاحم میدانند زیرا زیاد سوال میکنند و میخواهند به جای پذیرش دیدگاه بزرگسالان اطرافشان، راهها وامکانات دیگر را بررسی و تجربیات خودشان را داشته باشند.
در همین راستا در این کتاب سعی شده است تا بهصورت ساده، روان و در قالب سرگرمی، خلاقیت را در کودکان پرورش دهیم، زیرا ایجاد شرایط مناسب همراه با تحریک کنجکاوی کودکان و تشویق آنها برای تفکر، باعث میشود که به یادگیری مثل یک فعالیت لذتبخش و هیجانانگیز نگاه کنند و با تمام وجود خود را درگیر آن کنند.
جزئیات بیشتر کتاب